wtorek, 14 lipca 2009

THE STALIN - Trash


Legendarny japoński zespół THE STALIN powstał w 1981 roku, a jego założycielem był 32-letni socjalista, weteran z Wietnamu i uliczny bard, który spędził trochę czasu na Zachodzie, niejaki Michiro Endo, który przed THE STALIN miał inny zespół JIEITAI.
Dlaczego nazwa THE STALIN? "Nazwisko Stalin jest znienawidzone przez wielu Japończyków, więc to dobra dla nas nazwa".
Michiro był również wydawcą fanzina "Ingo", który pomógł wydać drugie tłoczenie pierwszej flexi THE STALIN "Dendou Kokeshi" w 1980 roku. Drugim singlem zespołu był "Stalinism" 7"EP, na ktorym słychać spory wpływy THE RAMONES. Michiro zachowywał się na scenie jak szalony - pluł, szarpał za włosy i kopał publiczność a nawet się onanizował! Potrafił opuścić scenę po pierwszym utworze, więc THE STALIN byli wyrzucani z wielu miejsc.
W 1981 roku zespół wydał swój pierwszy album "Trash", na którym zmieniło się brzmienie na bardziej hardcore, a wszystko to za sprawą nowego gitarzysty Tam'a, założyciela zespołu TYPHUS, a potem GAUZE. Wszystkie teksty Michiro - głównie poetyckie w formie haiku - były pisane po japońsku.
Największym i najbardziej znanym albumem THE STALIN był LP "Stop Jap" z 1982 roku. Na tej płycie znalazły się najbardziej anty-nacjonalistyczne i anarchistyczne teksty w karierze THE STALIN. Zespół osiągnął apogeum swojej popularności wydając kolejne dwie płyty: "Go Go Stalin" 12" i "Mushi" LP w 1983 roku. Stali się również bardziej znani na świecie dzięki utworowi "Chicken farm", który zamieścili na składaku "Welcome to 1984" obok takich prekursorów hardcore jak RAW POWER czy B.G.K.
Niestety niedługo potem zespół opuścił Tam. THE STALIN wydali w 1984 roku płytę "Fish inn", nieco jazzującą i z udziałem amerykańskich muzyków. Płyta ta nie była popularna wśród punków i po wydaniu dwupłytowego albumu koncertowego "Last live for never" w 1985 roku zespół rozpadł się.
Michiro zafascynowany zmianami na świecie, szczególnie upadkiem komunizmu i działaniem polskiej Solidarności, reaktywował zespół. Michiro zaprosił na koncerty do Japonii zespół DEZERTER, a następnie zagrał koncert w Polsce m.in. na FMR Jarocin 1990, który miałem okazję widzieć.
W międzyczasie w 1987 Michiro założył grupę VIDEO STALIN, której zamysłem było wydawanie video zamiast zwykłych płyt. W składzie znaleźli się Michiro na wokalu, Kubota na gitarze (później zastąpiony przez Sakamitsu) oraz dwie dziewczyny - May na basie i Shoko na perkusji. Pierwszy koncert zagrali w Shinjuku Loft, gdzie głównie grali utwory THE STALIN i solowe utwory Michiro. Koncert został zarejestrowany i wydany jako video "Debut!". Zespół nadal koncertował i kolejnym wydawnictwem było video "Love terrorist". W 1988 roku VIDEO STALIN wydali jedyny album "Minus one", a następnie rozpadli się.
Michiro wydał również sporo nagrań solowych, które wyszły na wydawnictwie "Michiro Endo box" w 2007. W 1991 roku Michiro pojechał do USA i wraz z członakmi zespołu IKAGEN zagrał koncerty w San Francisco i Berkeley oraz w rezerwacie Indian Hopi. THE STALIN wydał kilka płyt i rozpadł się w 1992 roku.
Michiro nadal robi muzykę, występuje solo albo w różnych składach.

Dyskografia
Dendou Kokeshi/Niku 7" flexi - 1980
Stalinism 7" EP - 1981
Trash LP - 1981
Stop Jap LP - 1982
Romanichisuto 7" - 1982
Arerugii 7" - 1982
Go Go Stalin 12" - 1983
Mushi LP - 1983
Nothing 7" - 1983
Bakyumu 7" flexi - 1983
Fish Inn LP - 1984
Last Live For Never 2xLP - 1985
Live At Korakuen Hall '83 CD - 2005
Michiro Endo Box - 2007
Joy LP - 1989
Houchou & Man-jyu 7" - 1989
Benkyou Ga Dekinai CD single - 1989
Stalin LP - 1989
90s Senchimentaru Osechi CD single - 1989
Sakkin Barricade LP - 1990
Mayonaka-No Omocha-Bako - 1990
Street Value LP - 1990
Wild Ghetto - 1991
Live To Be Stalin - 1991
Kiseki No Hito - 1992
Raido On Taimu - 1992

VIDEO STALIN
Minus One LP - 1988

Bootlegi
The Stalin CD
Sakhalin smile LP (materiał z singli)

Kompilacje
Welcome 1984 LP (MRR, 1984)
Nagasaki nightrider LP (bootleg)

3 komentarze:

  1. cześć, właśnie przeczytałam Twój wpis o the stalin-jestem pod ogromnym wrażeniem :) dzięki za tą stronkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Znajomy Japończyk spłodził całkiem sprytny opis wszystkich dzieł Michiro, oczywiście po polsku, nie ukazało się to nigdzie, ktos chętny?

    OdpowiedzUsuń
  3. @Grzester: bardzo bardzo chętnie! pisz na maila

    OdpowiedzUsuń